Przy konstruowaniu diety na redukcję tkanki tłuszczowej jedną z najważniejszych zasad jest obranie sobie konkretnego celu aby konsekwentnie i wytrwale do niego dążyć np. chce schudnąć 10 kilogramów i zredukować tkankę tłuszczową o minimum 15%. Nie zawsze waga jest głównym wyznacznikiem sukcesu, bowiem bywa tak że efekty diety i ćwiczeń są już nieco widoczne, a waga albo pozostaje niezmienna albo spada bardzo mało. Przed przystąpieniem do diety redukcyjnej warto z użyciem metra krawieckiego zmierzyć obwody w strategicznych miejscach takich jak klatka, pas, biceps, biodra, uda, łydki. Wyniki należy zapisać i co jakiś czas ( np. co trzy tygodnie) sukcesywnie sprawdzać osiągnięte postępy. Jeśli przez długi czas nie będzie jakichkolwiek postępów należy przyjrzeć się sobie – czy właściwie przestrzegamy zasad diety lub czy może gdzieś przy układaniu redukcyjnego menu popełniony został błąd ( tu warto udać się do dietetyka który nam fachowo doradzi). Tylko gdy uda nam się wychwycić błąd mamy szansę na sukces.
Ostatnie wpisy
- HMB w połączeniu z kreatyną – jakie efekty daje taka suplementacja?
- Rola HMB w ochronie mięśni u osób starszych – czy to rozwiązanie na utratę masy mięśniowej?
- Jak HMB wpływa na zapobieganie uszkodzeniom mięśni podczas intensywnych treningów?
- HMB w okresie masy – jak wspiera budowanie masy mięśniowej?
- Suplementy HMB i ich wpływ na organizm sportowca